Κατσίκα όμπα (goat oberhasli)

alt




Προέλευση: Είναι ιθαγενής φυλή στις Ελβετικές και Γαλλικές Άλπεις. Το όνομα της φυλής είναι Oberhasli και σε συντομία Oba. Η Αλπίν (Alpine), η Όμπα (Oberhasli) και η Ζάανεν (Saanen), είναι οι τρεις πιο σημαντικές ελβετικές
φυλές αιγών. Η Όμπα λοιπόν στην Ελλάδα λανθασμένα αναγνωρίζεται ως Αλπίνα, ενώ διεθνώς η Αλπίν (Alpine) αναγνωρίζεται ως διαφορετική φυλή. Επίσης ένα άλλο ελληνικό λάθος είναι ότι την Ζάανεν ή Ζάνα κατά το ελληνικότερο την αποκαλούν και γερμανική, ενώ προέρχεται από το ομώνυμο καντόνι της Ελβετίας.

Βιολογία: Το αρσενικό φτάνει τα 70 κιλά κατά ΜΟ, ενώ η θηλυκή τα 55. Η μέση ετήσια γαλακτοπαραγωγή είναι 740 κιλά, με 3,5% λιποπεριεκτικότητα. Η Oba, μαζί με την Alpine και την Saanen, είναι οι καλύτερες φυλές παγκοσμίως γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Αυτό προέκυψε γιατί εδώ και μισό περίπου αιώνα στα καντόνια της Ελβετίας γίνεται διαγωνισμός γαλακτοπαραγωγής όπου τα καλύτερα ζώα αφού βραβεύονται αγοράζονται αδρά από τους κτηνοτρόφους και χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη της φυλής.

Σχόλια: Έχουμε έξι χρόνια που εκτρέφουμε την συγκεκριμένη φυλή και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο πατέρας μου δεν πίστευε ότι μια κατσίκα μπορεί να παράξει 4 κιλά γάλα την ημέρα. Οι δικές μας φθάνουν τα 4,5 κιλά γάλα την ημέρα!!! Το γάλα είναι ιδανικό για φρέσκια κατανάλωση γιατί είναι νόστιμο εύπεπτο και ελαφρύ. Είναι ιδανικό για διατροφή γιατί έχει μόνο 3,5% λιποπεριεκτικότητα. Στον αντίποδα δεν είναι καλό για τυροκόμηση λόγω του χαμηλού λίπους και τα κατσίκια δεν γίνονται τόσο βαριά όσο άλλες φυλές. Οι κατσίκες όμπα παράγουν 11 μήνες το χρόνο και κόβουν το γάλα μόνο τον μήνα πριν γεννήσουν.
Σήμερα έχει εισαχθεί στην Ελλάδα και η φυλή Αγγλονούμπια (Anglo-Nubian) ή σε συντομία Νούμπια (nubian), η οποία είναι η καλύτερη φυλή μικτής κατεύθυνσης (γάλα+ τυρί+ κρέας).
Ακόμη δεν έχει εισαχθεί η Boer η οποία είναι η καλύτερη φυλή κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης.
και μια μικρή ιστορία: Ψάχνοντας το 2004 μια καλή φυλή για το κοπάδι του πατέρα μου πέρασα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας πήγα στην βιβλιοθήκη και διάβασα και τα τρία (μόνο) ελληνικά βιβλία που αφορούν την αιγοτροφία. Εκεί διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά ούτε για την nubian ούτε για την Boer. Μάλιστα τα δύο από τα τρία βιβλία γράφανε ρητά ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως φυλή κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης!!! Όταν η Boer υφίσταται από το 1900 ενώ από το 1959 υπάρχει και Εθνικό Βιβλίο Καθαροαιμίας στην Νότια Αφρική όπου και δημιουργήθηκε!!!!!!!
Τότε λοιπόν σκέφτηκα ότι ενώ έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό αιγών στην Ευρώπη είμαστε έναν αιώνα πίσω σε εξέλιξη ακόμη και στα γίδια ...; Έξι χρόνια μετά η πραγματικότητα του ΔΝΤ μας το επιβεβαιώνει. Και για όποιον φίλο πιστεύει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη έχω να του πω ότι δεν έχει αρκετή φαντασία όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ.


κατσίκα - γίδα αλπίνα (Alpine):
alt

τράγος αλπίνος (Alpine):
alt


κατσίκα κρεατοπαραγωγής μπόερ (Boer):
alt


τράγος κρεατοπαραγωγής μπόερ (Boer):
alt


κατσικάκια νούμπια (Nubian):
alt
alt


κατσίκες - γίδες νούμπια (Nubian):
alt

τράγος νούμπια (Nubian):
alt

κατσίκα - γίδα ζάανεν (Saanen):
alt


τράγος ζάανεν (Saanen):
alt